Fyra vägar till förbättring av transporterna

Digitalisering kan åstadkomma förändringar i trafiken som gynnar människor och miljö. Foto: nabeel syed/unsplash

Det går att förbättra flera aspekter inom transporter för trafikleverantörer, privatpersoner och även för städer. Det säger Philip Carl, Nordenchef för IT-tjänsteföretaget Endava som också är globalt ansvarig för området fordonsindustri på företaget, som ger några förbättringsförslag.  

Digitalisering kan åstadkomma förändringar i trafiken som gynnar människor och miljö. Ny teknik kan säkerställa mer effektivitet och flexibilitet inom väg- och lokaltransporter och det är dags att den potentialen utnyttjas, säger Philip Carl.  

Nya former av mobilitet 

– Jag tror att det löpande behövs en öppenhet kring nya former av mobilitet. Det kan till exempel vara flexibla bilabonnemang som Lynk & Co, med medlemskap eller leasing som kan sägas upp när som helst eller on-demand-erbjudanden som enkelt kan tas fram via en app.  

– Med digitala verktyg kan grannar dela på en bil och själva administrera och samverka kring hur den ska användas. På det sättet behöver inte bilen ställas mot kollektivtrafik utan människor kan använda de transportmedel som passar dem bäst just för tillfället.

Big data-analys nyckel för transportföretag   

– Transportföretag bör lägga upp en big data-strategi för att bättre kunna skräddarsy sina erbjudanden efter kundernas behov. Det handlar om att bättre analysera var och när vilka erbjudanden som används, när rutter är ekonomiskt försvarbara och var det kan finnas nya rutter att lägga till. Graden av tillförlitlighet är en avgörande indikator inom till exempel kollektivtrafik och bör också beaktas. 

– Big data toppar listan över prioriterade investeringsområden för något nyare tekniker bland nära 700 företag i Nordamerika och Europa, inklusive Sverige. Över 70 procent av företagen antingen använder dessa tekniker eller planerar att göra det framöver, enligt en undersökning av Endava.  

Digitala tvillingar för optimerad trafik  

– Digital tvilling är den digitala kopian av en till exempel en produkt, en upplevelse eller en hel stad. Det finns flera användningsområden, bland annat att planera alternativa vägar inför att en väg planeras stängas av.  

– Digitala tvillingar kan även hjälpa till för att leta upp parkeringsplatser. Att leta efter en parkeringsplats står för så mycket som 30 till 40 procent av innerstadstrafiken, enligt den tyska bilorganisationen ADAC. Digitala tvillingar kan genom lämplig modellering bidra med viktig data och information för att till exempel ta reda på var bilar letar efter gratis parkering och sedan vägleda dem till en parkeringsplats.

– Drygt fyra av tio företag använder teknik för digitala tvillingar eller planerar att göra det framöver, enligt samma undersökning som ovan.  

Skapa enkla, digitala ekosystem 

– Det finns goda skäl för till exempel leverantörer av fordon och mobilitetstjänster, städer och kommuner att ingå partnerskap och därigenom utveckla mer användbara och kraftfulla applikationer, där en intuitiv användarupplevelse är viktig. 

– Exempel kan vara en superapp med flera funktioner, bland annat att tillgängliga parkeringsplatser visas i realtid och det går att betala via appen. Man kan även lägga till tjänster som hyra av cyklar eller elsparkcyklar samt biljetterbjudanden för både lokal- och långdistanstrafik. 

– Digitala ekosystem är ett investeringsområde där det redan finns en stor andel, nära två tredjedelar, av företag som antingen har infört eller håller på att införa en strategi för detta. Det framgår av samma undersökning som tidigare nämnts.