Gasum inviger Europas nordligaste LBG-tankstation i Lappland

Stationen i Keminmaa betjänar både tung trafik och personbilar, eftersom det är möjligt att tanka både flytande och komprimerad biogas där. Foto: Gasum

Gasum har nyligen öppnat sin första gastankstation i Keminmaa, Lappland, vilket markerar den nordligaste stationen för flytande biogas, LBG, i hela Europa. Denna utbyggnad av nätverket av tankstationer i norra Finland är ett viktigt steg för att möjliggöra användningen av biogas och därmed minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn.

Denna nya tankstation i Keminmaa erbjuder både flytande och komprimerad biogas för både tung trafik och personbilar. Dess strategiska läge främjar trafiken till och från Finland, inklusive Rovaniemi och Torneå, samt vidare till Sverige. Företaget har som mål att fortsätta förbättra tillgången på biogas i norra Finland och planerar att lansera fler stationer i Lappland inom en snar framtid.

Pohjaset-koncernen, ett ledande företag inom logistik och återvinning i området, har redan satsat på biogas genom att köpa sin första gaslastbil. Denna investering är ett svar på öppnandet av tankstationen i Keminmaa, och lastbilen förväntas vara i drift från början av 2024. Pohjaset delar Gasums vision om att minska utsläpp och främja hållbar utveckling.

För Pohjaset-koncernen är detta ett steg mot en större fordonsflotta med gasdrivna fordon, med tanke på den pågående expansionen av gasstationer i norra Finland. Deras engagemang för hållbarhet och cirkulär ekonomi speglas i deras intresse för alternativa bränslen och minskade utsläpp. Den ökande användningen av biogas i norra Finland förutspås öka under de kommande åren, och detta initiativ är ett viktigt steg mot att uppnå detta mål."