Succé för årets Vatten2023

Mötesplats Vatten anordnas nästa gång 21-23 oktober 2025. Foto: Natalie Greppi

Mässan Vatten2023 var en stor framgång med ett välbesökt program och en slutsåld utställning, vilket återspeglar vikten av frågor kring samhällets tillgång till rent vatten. Men trots akuta klimatutmaningar, som de senaste somrarnas skyfall, saknade mässan närvaron av någon minister på evenemanget, trots fyra inbjudningar.

Novus rapport avslöjar att 88 procent av kommunerna kämpar med stora behov av underhåll, men endast hälften av dem har den nödvändiga budgeten. Det är nu avgörande att dessa frågor lyfts högre upp på den nationella politiska agendan, enligt Annika Persson, affärsansvarig för Vatten2023.

Under de tre dagarna mellan den 24:e och 26:e oktober hölls Vatten2023 för första gången på Svenska Mässan. Det blev en branschöverskridande mötesplats där viktiga ämnen som vattenförsörjning, underhållsskulder, innovation, säkerhet och hållbarhet diskuterades ingående. Generalsekreteraren för Vattenindustrin, Joachim Jämttjärn, poängterar vikten av att branschaktörer, beställare och beslutsfattare kan mötas för att tillsammans ta itu med dessa utmaningar. Här ges även en unik möjlighet för industrin att visa upp sin teknik och ge besökarna en chans att interagera och förstå den.

Rapporten "Temperaturen på Vatten-Sverige" från Novus understryker hur brådskande dessa frågor är. Rapporten visar att 4 av 10 kommuner saknar budget för att hantera ökade kostnader vid skyfall, och endast 40 procent av kommunerna har den kompetens och de resurser som krävs för planerat underhåll och investeringar. Det är hög tid att dessa frågor uppmärksammas nationellt på den politiska agendan, och förhoppningsvis kommer fler att fördjupa sig i rapportens resultat.

Vattenindustrin och Svenska Mässan har tillsammans skapat Vatten2025, en mötesplats som erbjuder något för alla som arbetar inom vatten- och avloppsbranschen. Efter årets framgångar skickas enkäter ut till både besökare och utställare för att samla in feedback och förbättringsförslag inför nästa evenemang. Det är viktigt att fortsätta belysa dessa avgörande frågor och se till att de inte hamnar i skuggan. 

Fakta Vatten2023
Antal besök: 5 935
Antal utställare: 232

Källa: Svenska mässan