Återinförd gränskontroll på Sveriges inre gräns

Ett beslut om återinförd gränskontroll är enligt regeringens bedömning en av flera åtgärder som i nuläget krävs för att kunna bemöta hotet mot Sveriges inre säkerhet. Foto: julian hochgesang/unsplash

Regeringen har fattat ett beslut om att återinföra gränskontroll vid Sveriges inre gräns från och med den 12 november till och med den 11 maj 2024. Åtgärden vidtas på grund av ett bedömt allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Mot bakgrund av Sveriges försämrade säkerhetsläge och flera samtidiga hot mot den inre säkerheten höjde Säkerhetspolischefen terrorhotnivån från tre till fyra i augusti i år. Regeringen genomför ett antal åtgärder för att stärka Sveriges säkerhet, och återinförandet av gränskontroll är en av flera nödvändiga insatser enligt regeringens bedömning. Beslutet överensstämmer med EU:s gemensamma lagstiftning och betraktas i detta sammanhang som den enda tillgängliga åtgärden för att identifiera personer vid inresan som kan utgöra ett säkerhetshot eller hota den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Andra Schengenmedlemsstater, såsom Tyskland, Österrike, Norge och Danmark, har också återinfört inre gränskontroller. Precis som tidigare kommer Polismyndigheten att besluta om var och hur gränskontrollerna ska genomföras och anpassa dem efter det som är nödvändigt för att värna allmän ordning och inre säkerhet.

Beslutet har en giltighetstid på sex månader och träder i kraft den 12 november när det nuvarande beslutet löper ut.

Källa: Regeringskansliet