Energimyndigheten beviljar stöd till 96 nya eller uppgraderade laddningsplatser

Energimyndigheten Foto: sophie jonas/unsplash

Energimyndigheten tar stora steg mot ett omfattande nät av publik laddinfrastruktur för tunga fordon, stöttande av Regionala elektrifieringspiloter och Klimatklivet. De beviljar stöd till 96 nya eller uppgraderade platser, totalt cirka 540 miljoner kronor. Detta kommer att ge Sverige ett välutbyggt nät av laddstationer för elektrifierade godstransporter och placera landet i spetsen för en elektrifierad transportsektor.

Kraven inkluderar minst 4 laddpunkter och 700 kW effekt på stationerna. Dessa projekteras för att vara publika och trafiksäkra.

Både stora och små aktörer inom drivmedels- och energibranschen ges möjlighet att bygga dessa laddstationer. Energimyndigheten ser detta som en möjlighet att utveckla en ny marknad och stödjer innovationer som batterilager för att hantera effektbehovet. Framtida utlysningar planeras att fokusera på andra områden då det publika nätet av laddstationer blir mer etablerat. Energimyndigheten stödjer även andra delar av transportsektorns omställning genom olika initiativ som Klimatpremien och forskningsprojekt.

Fakta

  • Antal beviljade platser: 96 st
  • Beviljat stöd: ca 540 miljoner kr
  • Medfinansiering från stödmottagare: ca 380 miljoner kr
  • Datum för färdigställande: 30 september 2025

Källa: Energimyndigheten