Hornsbergs strands nya park med fokus på dagvattenrening och rekreation

Anläggningen består av flera terrasser med sandigt material som filtrerar dagvattnet på dess väg till Karlbergskanalen. Foto: Elisabeth Lindvall

En ny park, Victoria Benedictssons park, har anlagts vid Mariedalsvägen – Hornsbergs strand i Stockholm. Här har en anläggning för rening av dagvatten från omkringliggande områden byggts, vilket ger parken en miljövänlig funktion.

Parken innehåller en anläggning som renar dagvatten genom flera terrasserade sektioner fyllda med sandigt material. Vattnet filtreras på sin väg ner till Karlbergskanalen. Anläggningen bidrar även till parkens rekreativa miljö med sittplatser och möjlighet för besökare att röra sig genom området.

Planteringar av olika växtarter har integrerats i anläggningen, vilket både bidrar till biologisk mångfald och förbättrar vattenreningen. Trädäck med sittplatser, bryggor och hoppstenar har byggts för att ge besökarna tillgång till olika delar av parken utan att trampa på växtbäddarna.

De första åren kommer växterna att etablera sig, och först senare kommer parkens fulla växtlighet att blomstra. En gräsyta i parkens mitt fungerar som en plats för lek och avkoppling, och vid entréerna finns ytterligare sittplatser och planteringar. En mindre lekplats har anlagts nära Hornsbergs strand.

Nya trappor gör det möjligt att nå berget och en utsiktsplats. Stora delar av naturmarken och de intilliggande berghällarna har sparats som en del av parkens naturliga landskap. I parken finns också ett konstverk av den amerikanske konstnären Stefan Tcherepnin installerat.

b
Victoria Benedictssons park Foto: Elisabeth Lindvall

Källa: Stockholms stad