Kastrup ger miljardvinster till Sverige och Danmark

Köpenhamns flygplats Foto: 66 north/unsplash

Köpenhamns flygplats genererar en samhällsekonomisk vinst på 114,8 miljarder SEK för Greater Copenhagen-regionen och är den mest direkt tillgängliga flygplatsen i Skandinavien. En ny analys visar att de totala ekonomiska och arbetsmarknadsmässiga effekterna är fördelade med 97 miljarder SEK i Östdanmark och 18,1 miljarder SEK i Skåne och Halland.

De samhällsekonomiska vinsterna mäts genom olika ekonomiska effekter, inklusive direkta, indirekta, inducerande och katalytiska effekter.

När det gäller direkt tillgänglighet (direct connectivity) är Köpenhamns flygplats ledande i Skandinavien, med det högsta antalet och frekvensen av direktflyglinjer. Detta främjar handel, affärsverksamhet och turism samt underlättar anskaffning av utländskt kapital och arbetskraft för näringslivet.

De två analyserna betonar Köpenhamns flygplats roll som en central knutpunkt för nordeuropeisk flygtrafik, vilket har betydelse för både Sverige och Danmark. Flygplatsen anses vara avgörande för den regionala utvecklingen inom Greater Copenhagen-regionen och är nödvändig för att uppnå målen att attrahera arbetskraft och hållbara företag från utlandet.

– Köpenhamns flygplats är avgörande för den regionala utvecklingen i hela metropolregionen Greater Copenhagen. Våra ambitioner att attrahera arbetskraft och gröna företag från utlandet kan bara förverkligas med en stark internationell flygplats. De nya siffrorna visar att vi är på rätt väg, säger Lars Gaardhøj, ordförande för Greater Copenhagen och Regionsrådsformand, Region Hovedstaden.

– Analyserna visar tydligt på den stora betydelse flygplatsen har för hela regionen. Det är extra viktigt att lyfta fram de enorma vinster den bidrar med till Sverige, eftersom det lätt glöms bort, när man tänker på den som en dansk flygplats, säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.