E20 Förbi Mariestad - sista etappen påbörjas

E20 Förbi Mariestad byggs till stora delar i befintlig sträckning. Foto: Trafikverket

Byggstartbeslut för E20 Götene-Mariestad och E20 Förbi Mariestad har nu erhållits från regeringen. I slutet av februari påbörjas ombyggnaden av E20 genom Mariestad, med start från Hindsberg till Muggebo. Denna etapp ingår som en del av den övergripande ombyggnaden av E20-sträckan från Göteborg till Mariestad, som sträcker sig över drygt 100 km med mötesfri väg.

– Det känns bra att vi kommer igång och börjar bygga en av de sista sträckorna på nya E20. Ombyggnaden gör vägen säkrare och bättre att färdas på för alla, säger Håkan Sonesson, projektledare på Trafikverket.

E20 Förbi Mariestad byggs till stora delar i befintlig sträckning. Ombyggnaden är uppdelad i två delar; Hindsberg–Muggebo och Muggebo–Tjos. Totalt byggs 17 km om till mötesfri och mittseparerad väg med genomgående 2+2 körfält.

– Vi ersätter alla korsningar i plan med nya planfria korsningar och förbättrar befintliga trafikplatser. Tillåten hastighet ändras till 100 km/tim på hela sträckan, säger Håkan Sonesson.

E20 har genomgått omfattande ombyggnad de senaste åren, och i november 2023 slutfördes samtliga etapper mellan Göteborg och Götene, inklusive sträckan förbi Hova, vilket resulterade i 67 kilometer mötesfri väg. De återstående etapperna, E20 förbi Mariestad och E20 Götene–Mariestad, markerar slutförandet av ombyggnaden av E20 i Västra Götaland. Denna omstrukturering bidrar till ökad säkerhet och förbättrade transportförutsättningar på en av Sveriges mest vitala vägar.

Källa: Trafikverket