Smart snöröjning - ny IoT-lösning som revolutionerar kommunernas vinterarbete

Snösmocka, Mars, 2023 Stockholm Foto: Fredrik Öhlander/Unsplash

En banbrytande IoT-lösning har förändrat snöröjningstjänsterna i Sveriges kommuner och tagit steget mot global innovation, rapporterar det strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige.

Årligen investerar Sveriges kommuner cirka 1,5 miljarder kronor på snöröjning, en vital samhällstjänst som ofta går obemärkt förbi. Med klimatförändringar som gör vädret mer oförutsägbart, står många kommuner inför nya utmaningar i planeringen och genomförandet av snöröjning och halkbekämpning. För att möta dessa utmaningar och effektivisera snöröjningen, startades projektet "IoT för smart snöröjning" i Ånges och Örnsköldsviks kommuner.

En Innovativ IoT-lösning för Effektiv Snöröjning

Projektet syftade till att utveckla en avancerad IoT-lösning för att optimera snöröjningen. Kärnan i lösningen är en sensor som mäter snödjup och andra relevanta data. Ursprungligen utvecklad av Mittuniversitet, har sensorn nu vidareutvecklats av techbolaget Starbit, som även har skapat den tillhörande mjukvaran. Detta har resulterat i en skalbar och flexibel IoT-lösning som inte bara är användbar inom snöröjning utan även har internationellt intresse.

Utmaningar och Framsteg på Vägen

Trots de framsteg som gjorts, har projektet mött flera hinder på vägen, inklusive betydande förseningar orsakade av halvledarbristen under Covid-19-pandemin. Att förändra etablerade arbetssätt inom snöröjningstjänsterna har också visat sig vara en utmaning, med många aktörer involverade. Ändå har den nya IoT-lösningen nu etablerat sig på marknaden och visat på sin potential för att förändra och förbättra snöröjningstjänster både i Sverige och globalt.

Källa: IoT Sverige