Historisk vätgassatsning gör Ånge till hubb för grön energi

RES, ett av världens största oberoende företag inom förnybar energi, planerar två gröna vätgasfabriker i Ånge kommun. Foto: RES

Den gröna vätgasen är en viktig pusselbit för att nå Sveriges mål om att år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Intresset för grön växthusgas, som av många betraktas som en viktig pusselbit i industrins elektrifiering, är stort även globalt. I Ånge i Västernorrland utvecklar RES, världens största oberoende företag inom förnybar energi, därför två storskaliga anläggningar för grön vätgas med en samlad kapacitet på 600 MW. De båda anläggningarna beräknas tillsammans årligen kunna producera uppemot 100 00 ton grön vätgas.

Text: Annika Wihlborg

I Ånge planerar RES Renewables Norden en grön vätgasanläggning i Alby med en kapacitet på 500 MW och en i Ljungaverk med en kapacitet på 100 MW, vilket motsvarar en årlig produktion på 82 000 respektive 18 400 ton. Den planerade vätgasanläggningen i Alby är en av världens största fristående anläggningar för vätgasproduktion.

I april 2024 lämnade RES in tillståndsansökningarna till Mark- och miljödomstolen. I väntan på ett domstolsbeslut fokuserar RES på att planera vätgasanläggningarnas drift, produktion och distribution.  De planerade vätgasanläggningarna ska få sin energi från lokalt producerad vindkraft. Ånge har successivt utvecklats till ett nav för vindkraftsproduktion, i kommunen finns i dagsläget tre vindkraftsparker med cirka 100 vindkraftverk och fler vindkraftsparker planeras framöver.

– Anläggningarnas storlek och det faktum att de är fristående från enskilda elproduktionsanläggningar gör vår ambitiösa satsning unik. Vi har ännu inte fastställt mottagarna av vätgasen, vilket innebär att vi lämnat in flexibla tillståndsansökningar som gör oss öppna för flera typer av användning framöver, säger Linda Levin, tillståndsansvarig på RES. 

b
De planerade vätgassatsningarna i Ånge är en historiskt storskalig investering som bidrar till att göra Ånge till en hubb för grön energiproduktion. Foto: RES

Ny storskalig stamnätsstation i Tovåsen viktig möjliggörare

Tovåsens nya stamnätstation, som Ellevio för närvarande bygger, är en unik möjliggörare för industriparken i Alby. Tovåsen har potential att generera 1500 MW.

RES storsatsning banar väg för fler aktörer att etablera sig i Ånge. I anslutning till den planerade vätgasanläggningen i Alby driver Ånge kommun nämligen utvecklingen av Alby Östra, en industripark för hållbar industriell symbios. En aktör som sökt sig till industriparken i Alby är Big Akwa, som planerar att etablera en landbaserad fiskodling som tillvaratar syret och spillvärmen från vätgasproduktionen. Den tänkta anläggningen kommer fullt utbyggd att producera 6000 ton regnbåge per år och vara ledande vad gäller hållbar resursanvändning. 

Planerat första spadtag 2026

I planerna för Alby finns även en anläggning för produktion av elektrobränsle från vätgasen. I kommunens planerade industripark finns det utrymme för mellan fem och tio etableringar av företag som kan tillvarata och förädla varandras restprodukter i ett hållbart cirkulärt flöde. Ånge kommuns vision är att de två planerade vätgasanläggningarna och industriparken tillsammans ska göra Ånge till en av de ledande regionerna för elektrifiering i Sverige.  2026 är ambitionen att första spadtaget ska kunna tas till de båda vätgasfabrikerna i Alby och Ljungaverk. Enligt den preliminära tidsplanen ska vätgasfabriken i Ljungaverk kunna tas i drift 2027, medan vätgasfabriken i Alby väntas stå klar för driftsättning 2028.

b
De planerade vätgassatsningarna i Ånge är en historiskt storskalig investering som bidrar till att göra Ånge till en hubb för grön energiproduktion. Foto: Sweco