Erinion klipper bandet till ny laddstation för tung trafik

Invigningen i Oskarshamn. Foto: Erinion
Invigningen i Oskarshamn. Foto: Erinion

Erinion, ett helägt dotterbolag till Scania, invigde nyligen en ny ladd-depå för tunga fordon i Oskarshamn. Den nya stationen ska bidra till lägre driftkostnader och hög tillgänglighet genom en kombination av energistyrning, batterilagring och laddinfrastruktur. Samtidigt öppnas stationen även för externa transportörer.

Anläggningen i Oskarshamn har byggts i nära samarbete med Scania Logistik. Den kommer att användas för att ladda inkommande transporter till hyttmonteringsfabriken på orten. Stationen ingår i ett större samarbete där fler depåer planeras i bland annat Zwolle och Oudsbergen för att stödja Scanias elektrifieringsomställning.

– Oskarshamnsdepån visar hur smart energihantering och laddinfrastruktur tillsammans med rätt affärsupplägg skapar verkligt affärsvärde för transportköpare och transportörer. Vi har anpassat lösningen efter kundens föredragna sätt att arbeta. Konceptet är något som vi redan skalar vidare till fler kunder och marknader, säger Niklas Reinedahl, CEO på Erinion.

Enligt Scania Logistik är projektet en del i en större systemförändring inom tunga transporter.

– Elektrifieringen av tunga transporter är en systemomställning där laddinfrastruktur och energihantering spelar en avgörande roll. Oskarshamnsdepån är ett tydligt exempel på hur vi driver den förändringen tillsammans med våra partners, säger Tobias Rydin, Head of Strategy & Business Development, Scania Logistics.

Laddsajten är ett första steg i en större satsning. Foto: Erinion

Öppen station med batterilagring

Depån har kapacitet att ladda flera tunga fordon samtidigt och är utrustad med batterilager. Det möjliggör laddning även vid höga belastningar i elnätet. Genom att även öppna stationen för externa åkare ökar nyttjandegraden, samtidigt som fler ges möjlighet att ställa om till eldrift.

Bolaget erbjuder flexibla betalningslösningar och kundanpassade Charging-as-a-Service-modeller. Dessa gör det möjligt för transportföretag att elektrifiera sin verksamhet utan att själva investera i eller driva infrastrukturen.