Ökade risker inom mobil- och IoT-säkerhet

Organisationer ser mobila enheter och IoT-enheter som kritiska, men många rapporterar om säkerhetsincidenter och ökande hot från AI-assisterade cyberattacker. Foto: Michael Förtsch/Unsplash

Verizon Business har släppt sin rapport 2024 Mobile Security Index (MSI), som belyser säkerhetsrisker kopplade till mobila enheter och IoT-enheter. Årets rapport, den sjunde i ordningen, fokuserar på hur ökande användning av dessa enheter, särskilt inom distansarbete, påverkar säkerheten för organisationer.

Rapporten visar att 80 procent av de tillfrågade anser att mobila enheter är avgörande för deras verksamhet och 95 procent använder IoT-enheter. Inom kritisk infrastruktur rapporterar över hälften att de upplevt allvarliga säkerhetsincidenter. Detta starka beroende medför betydande säkerhetsproblem. Inom kritiska infrastruktursektorer, där 96 procent av de svarande rapporterar att de använder IoT-enheter, anger mer än hälften att de har upplevt allvarliga säkerhetsincidenter som har lett till dataförlust eller systemavbrott.

"Dessa fynd belyser den fortsatta friktionen som arbetsgivare möter i takt med att mer och mer arbete utförs på personliga mobila enheter," säger Phil Hochmuth, forskningschef för företagsmobilitet på IDC.

"Det är därför vi ser att fler och fler arbetsgivare går från en renodlad 'bring-your-own-device'-modell till att arbetsgivaren tillhandahåller enheter, där CIO kan ha större styrning för att skydda kritisk infrastruktur mot cyberattacker."

AI-teknologi förväntas både förvärra hoten och erbjuda nya försvarsmöjligheter. 77 procent av de tillfrågade räknar med AI-assisterade attacker, medan 88 procent inom kritisk infrastruktur ser ökat värde i AI-baserade säkerhetslösningar.

"Det industriella Internet of Things (IIoT) ger upphov till en massiv expansion av mobil enhetsteknologi som går långt bortom telefoner, surfplattor och bärbara datorer. Företagsnätverk inkluderar nu alla typer av sensorer och specialbyggda enheter som övervakar, mäter, hanterar och kontrollerar kommersiella uppgifter och dataflöde," säger TJ Fox, SVP för Industrial IoT och Automotive på Verizon Business.