En av tre dammar behöver åtgärdas

Gäddede är en del av det större vattenkraftsystemet i Jämtlands län, som bidrar till Sveriges omfattande vattenkraftproduktion. Foto: Jon Flobrant/Unsplash

Svenska kraftnät har nyligen publicerat sin sammanställning av dammägarnas årliga rapporter om dammsäkerheten för 2023. Sammanställningen inkluderar 457 anläggningar i dammsäkerhetsklass, som representerar totalt 121 dammägare runt om i landet.

Rapporten visar att dammsäkerheten bedöms som tillfredsställande för 95 procent av anläggningarna. Dock kräver ungefär en tredjedel av dessa anläggningar ytterligare åtgärder för att säkerställa långsiktig säkerhet. Under året har allvarliga avvikelser upptäckts och åtgärdats för cirka 16 procent av anläggningarna. Trots dessa utmaningar har endast ett fåtal driftstörningar och beredskapshändelser inträffat.

Svenska kraftnät anser att efterlevnaden av kravet på årlig dammsäkerhetsrapportering är mycket god. De ser det som ett positivt tecken att en så stor andel av dammanläggningarna har fått en tillfredsställande bedömning. Dessutom har antalet anläggningar där dammsäkerheten ännu inte har bedömts minskat något sedan 2020.

Trots framstegen noterar Svenska kraftnät att helhetsbedömningar av dammsäkerheten hittills endast har genomförts för en liten andel av anläggningarna. Dock framgår det av rapporteringen att dammägarna planerar att genomföra ett betydande antal helhetsbedömningar under de kommande åren, vilket är ett viktigt steg mot ökad dammsäkerhet i Sverige.

Källa: Svenska kraftnät