Här är åtgärderna som ska stärka Västra Götalandsregionen

Göteborg. Foto: Jonas Jacobsson/Unsplash

Regionstyrelsen har nu beslutat att ställa sig bakom en ny järnväg mellan Göteborg och Borås. Dessutom införs ett eget 5G-nät för säkrare vårdkommunikation i regionen, samt att regionen ska delta i det gemensamma arbetet om samordning av Sveriges sjukvårdsresurser inför höjd beredskap och krig.

Ny järnväg och bättre infrastruktur

Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen föreslår att ställa sig bakom överenskommelsen om att bygga en ny järnväg mellan Göteborg och Borås. Syftet med järnvägen är att förbättra kollektivtrafiken i regionen, särskilt för pendlare, och att skapa en mer hållbar infrastruktur. Planeringen är en del av regionens långsiktiga satsning på transportutveckling.

Stärkt beredskap i hälso- och sjukvården

Parallellt med detta beslutades också att Västra Götalandsregionen ska delta i det nationella samarbetet kring Sveriges beredskap inom hälso- och sjukvården. Detta innebär att regionen kommer att samordna resurser som vårdplatser, ambulanser och läkemedel med andra regioner vid höjd beredskap eller krig. Detta görs i samarbete med myndigheter som Försvarsmakten och Socialstyrelsen.

För att stärka säkerheten inom vården satsar regionen även på att införa ett eget 5G-nätverk. Det nya nätet, VGR 5G, ska framför allt användas inom sjukhusen för att säkerställa kommunikation även vid avbrott i andra nät. Satsningen omfattar en investering på 335 miljoner kronor över fem år. Det ska också göra det möjligt att erbjuda fler vårdtjänster närmare patienterna, exempelvis i deras hem. Dessutom kan kollektivtrafiken dra nytta av nätet för att förbättra kommunikationen och effektivisera sina tjänster.

Ungdomsrepresentation

I ett ytterligare beslut avsattes medel för ungdomsrepresentation i internationella sammanhang, där två unga representanter från regionen kommer att väljas för att delta i internationella samarbeten inom bland annat miljöfrågor.

Källa: Västra Götalandsregionen