Mälardalstrafik utökar trafiken mellan Stockholm och Uppsala

Bolaget planerar att utöka sin tidtabell mellan Stockholm och Uppsala till halvtimmestrafik både vardagar och helger från och med den 15 december. Foto: Mälardalstrafik

Från och med 15 december 2024 planerar Mälardalstrafik att successivt utöka antalet avgångar med Mälartåg på flera sträckor. Den största förändringen sker mellan Stockholm och Uppsala när SJ avslutar sin regionaltågstrafik på sträckan. Kollektivtrafikbolaget planerar att erbjuda samma trafikutbud som SJ Regional och Mälartåg tillsammans har idag.

På sträckan Stockholm–Uppsala kommer tidtabellen att utökas till halvtimmestrafik både vardagar och helger. Under rusningstid planeras ytterligare förstärkning.

"Bra pendlingsmöjligheter mellan två av Sveriges största städer är av stor betydelse för hela Stockholm-Mälarregionen", säger Anton Fendert, styrelseordförande för Mälardalstrafik.

Han beskriver även att situationen innebär utmaningar, särskilt gällande fordon och personal, men att kollektivtrafikbolaget Mälardalstrafik prioriterar att möta resenärernas behov.

Normalt tar det flera år att etablera ny regional kollektivtrafik. När en aktör avträder med kort varsel blir det svårare att säkerställa trafiken. Bolaget har arbetat för att säkerställa tillräckligt med regionaltågstrafik på sträckan Stockholm–Uppsala, men även på övriga linjer.

– Att pendlingen mellan Stockholm och Uppsala fungerar är avgörande för såväl människor som företag, säger Kristoffer Tamsons, förste vice styrelseordförande för Mälardalstrafik.

Samtliga fem linjer fortsätter med dagens trafikutbud under 2025. Det planeras även för utökad trafik, bland annat med tio nya avgångar mellan Eskilstuna och Västerås på vardagar samt timmestrafik mellan Nyköping och Stockholm på helger.

Den nya tidtabellen för 2025 förutsätter beslut från Trafikverket och mer detaljerad information väntas i oktober.