Det svenska företaget Blykalla, som siktar på att bygga Sveriges första kommersiella blykylda kärnreaktor, kom till CET, Converging Energy Technologies, med ett stort tillkännagivande.
– Nu är jag glad att kunna meddela, det här är faktiskt en kungörelse, att vi ska börja bygga testreaktorn på Simpevarp, berättade Blykallas vd Jacob Stedman vilket möttes av applåder från åhörarna.
Text: Pierre Eklund
Foto: Blykalla, Pierre Eklund, och Uniper Sverige
Direkt efter att Fredrik Vitabäck, Europachef för marknadsutveckling vid kärnteknikkoncernen GE Hitachi uppdaterat åhörarna om Ontario Power Generation:s kärnkraftprojekt i Darlington - där det kanadensiska energibolaget är i färd med att bygga fyra SMR-reaktorer med GE Hitachis BWRX-300-reaktorteknik - äntrade Jacob Stedman, vd för Blykalla, konferens- och möteslokalens scen. Inspirerad av Volvo Cars reklamfilm ”Vintersaga” inledde han sitt föredrag med en kort video med budskapet ”We are working on something small to be the next big thing” innan han redogjorde för Blykallas resa från 25 års forskning på Kungliga Tekniska högskolan till ett deeptechföretag med 40 anställda.
– Kärnkraft är känd för att vara en konservativ bransch, av flera goda skäl, men ska vi därför göra saker likadant som vi har gjort de senaste 40 åren, eller finns det enklare sätt, frågade Jacob Stedman från scenen.
– Sverige kommer spendera 40 miljarder euro, kanske till och med 50 miljarder euro, till att bygga ny kärnkraft de närmaste decennierna, men tänk om vi kunde spendera 0,1 procent av den summan på innovation för att ta fram ett sätt att bygga bättre, billigare och snabbare.
Med byggnationen av det engelska kärnkraftverket Hinkley Point C - som har blivit försenat i flera omgångar till stora kostnader - som typexempel ville Jacob Stedman understryka de strukturella och finansiella utmaningar som medföljer stora kärnkraftsprojekt i jämförelse med utveckling och serieproduktion av SMR, Small Modular Reactor.
– Tittar vi på alla globala gigaprojekt, projekt med en budget över en miljard dollar - hur många tror ni är klara i tid och i budget? Svaret är åtta procent. Tittar vi även på vilka projekt som uppnådde förväntat värde landar vi på en procent.
– Vi på Blykalla vill inte komplicera saker, vi har en enkel lösning där vi bygger i fabrik, transporterar enheten till dess plats, och pluggar in den i systemet. Vi kan bygga kärnkraft mycket bättre och effektivare än vad det görs idag.
Kortare byggtid
Blykalla vill bygga SMR med blykylda reaktorer, till skillnad från dagens kärnkraftverk där merparten har vattenkylda reaktorer, och Jacob Stedman ägnade ett par minuter åt att redogöra för skillnaderna mellan de olika metoderna. Förutom den markanta skillnaden i storlek, både i höjd och bredd, kan en blykyld SMR byggas på mindre än två år i jämförelse med en vattenkyld SMR där projektet kan ta över sju år.
– Blykyld SMR är 30 procent billigare att bygga och producerar en högvärdig ånga till en temperatur på 530 grader, vilket öppnar upp för nya tillämpningar som vätgasproduktion eller tillverkning av bioolja och biokol. Ett vanligt kärnkraftverk når 250 grader.
– Med blykylning kan en SMR vara i drift i 25 år utan att behöva byta bränsle.
I slutet av sitt föredrag presenterade Jacob Stedman Blykallas kommersialiseringsprocess i tre steg - validering och de risk, första reaktor, och serieproduktion. Fram till 2025 befinner sig Blykalla i den första fasen, där de nyligen har säkrat finansiering i två omgångar på 160 miljoner kronor för att bygga den första elektriska testreaktorn, SEALER-E, på Simpevarpshalvön i Oskarshamn.
– Vi har under lång tid genomfört tester i vårt labb på KTH och nu är jag glad att kunna meddela, det här är faktiskt en kungörelse, att vi ska börja bygga testreaktorn på Simpevarp. Vi har pratat om detta länge, men nu har vi äntligen gjort framsteg och hoppas kunna sätta spaden i marken i slutet av året.
SEALER-One
Under utvärderingen av SEALER-E inleds nästa fas med att tillsammans med partners bygga Sveriges första kommersiella blykylda 70 MW reaktor, SEALER-One, som ska stå klar i slutet av 2029. Därefter påbörjar Blykalla den sista fasen, serieproduktion av SMR SEALER-55 med kapacitet på 55 MW för energibolag och industrier.
– För politiker som vill se resultat redan denna mandatperiod är vår elektriska kärnreaktor det mest konkreta som Sverige har att erbjuda. Vår ambition är att bygga tusen enheter av SEALER-55 till år 2050, vilket kommer producera upp emot 500 TWh per år och minska utsläppen av koldioxid med 0,5 gigaton, förklarade Jacob Stedman.
I konferensens utställningshall, en våning ner, hade Blykalla en monter där Janne Wallenius, KTH-forskare och medgrundare i Blykalla, och företagets finanschef Mikael Fraenkel minglade med konferensens deltagare och svarade på frågor.
– Det råder optimism i hela branschen kring ny innovation och nya generationens kärnkraft, och det är glädjande att regeringen i sitt regeringsbrev meddelar att de vill avsätta mer pengar för test- och demonstrationsenheter, sa Mikael Fraenkel.
– Vi har väntat på finansiering för att kunna börja bygga vår testreaktor och efter att ha säkrat 160 miljoner kronor i riskkapital har vi tillräckligt stor del finansierad för att vi ska våga börja bygga. Testreaktorn kommer ta 12 till 18 månader att bygga och när den väl tas i drift kommer vi ganska snabbt kunna se resultat.
Janne Wallenius, som presenterade Blykallas projekt vid den första CET-konferensen 2022, var väldigt nöjd med både CET2024 och att Blykalla nu ska påbörja byggnationen.
– Det känns väldigt bra att vi nu ska sätta igång.
– Syftet med vår monter här på konferensen är att lättare träffa och samtala med olika intressenter i branschen, allt från leverantörer till framtida kunder, medarbetare och samarbetspartners.
Grön portfolio
Under utvecklingen av den första testreaktorn samarbetar Blykalla med Uniper, KTH och OKG, och samma dag som Jacob Stedman talade i konferenslokalen höll Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige, ett föredrag om företagets nya gröna portfolio.
– Uniper, som är en av de största energiproducenterna i världen, kommer gå från 20 procent grön energi till 80 procent grön energi år 2030. Vår gröna energi kommer då mestadels bestå av svensk kärnkraft, och svensk och tysk vattenkraft.
Johan Svenningsson, som inte kommenterade medieuppgifterna om att Uniper vill sälja delar av sitt ägande i Oskarshamn kärnkraftverk, byggde merparten av sitt föredrag kring den expansiva globala kärnkraftsutvecklingen.
– I Europa är kärnkraft den största rena energiresursen, men som mister Gianfranco Brunetti (Europeiska kommissionens generaldirektorat för energi) sa i sitt tal så pratar vi inte så mycket om det.
– Kärnkraft har förhindrat utsläpp av 77 gigaton koldioxid, och ni kan föreställa er hur klimatet hade sett ut om vi inte hade haft kärnkraft. Kärnkraft växer över hela världen och i EU finns idag planer på tolv nya kärnkraftverk.
Det övergripande temat vid CET2024 var kärnkraftens livscykelutveckling, och Johan Svenningsson talade både om livstidsförlängning av nuvarande kraftverk och en ansvarsfull avveckling av nedlagda kärnkraftverk.
– I Sverige har vi redan förlängt kärnkraftens livscykel till 60 år och nu finns ambition att förlänga livstiden på Oskarshamn 3 till 80 år. Vi har genomfört de första förstudierna och tittar nu på eventuella hinder. I slutändan är det också ett affärsmässigt beslut, vi behöver titta på vad marknaden säger, berättade Johan Svenningsson.
Blykalla
Blykalla, som har sitt ursprung på KTH:s forskningsavdelning, är ett svensk deeptechföretag, som i samarbete med Uniper, KTH och OKG har arbetat för att bygga en blykyld elektrisk testreaktor vid Oskarshamn kärnkraftverk, där Uniper-koncernen är majoritetsägare. Efter att ha beviljats 99 miljoner kronor i forskningsanslag av Energimyndigheten och säkrat 160 miljoner kronor i riskkapital påbörjas byggnationen i slutet av 2024. Testreaktorn, som ska stå färdig efter 12 till 18 månader, kommer användas för att vidareutveckla teknologin med målsättning att bygga en fullskalig kommersiell SEALER-55, en småskalig kärnkraftsreaktor, innan 2030.
SMR
Small Modular Reactor är en mindre reaktor som kan leverera stabil och fossilfri el utan att ta lika mycket plats som dagens stora kärnkraftverk, och behöver inte laddas med nytt kärnbränsle lika ofta som ett konventionellt kärnkraftverk. Säkerhetssystemet är också annorlunda. Vid en incident kyler Small Modular Reactor ner sig själv, utan att vara beroende av någon yttre elförsörjning.