Stärker elnätet mellan Horsaryd och Karlskrona

Under 2024 satsar E.ON stort på energiinfrastrukturen i Blekinge. Foto: E.ON

Höjer elnätets överföringskapacitet längs sträckan

E.ON har inlett storprojektet med att byta ut och uppgradera kraftledningen mellan Horsaryd och Karlskrona. Projektet innebär en investering på 75 miljoner kronor och höjer väsentligt elnätets överföringskapacitet längs sträckan.

Den 52 kilometer långa ledningen, som är en viktig del av elförsörjningen i Blekinge, byggdes ursprungligen 1964 och måste nu moderniseras. Projektet innebär att nya, grövre faslinor installeras, och att samtliga cirka 200 stålstolpar förstärks för att klara den ökade belastningen.

– Syftet är att skapa en driftsäker och hållbar elledning som möter framtidens behov. Genom detta projekt ökar vi kapaciteten med minst 25 procent och gör vårt elnät mer robust. Med en starkare elinfrastruktur skapar vi förutsättningar för kommuner och näringsliv att växa, vilket gynnar Blekinges utveckling, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.

Arbetet pågår just nu mellan Asarum och Ronneby, och nästa etapp är att dra nya linor mellan Karlshamn och Asarum, inklusive den komplexa korsningen över E22 vid Karlshamn. Arbetet vid korsningen genomförs mellan veckorna 45 och 47, med målet att minimera störningar på infrastrukturen.

Under 2024 satsar E.ON stort på energiinfrastrukturen i Blekinge, med investeringar i elnätet som totalt uppgår till över 100 miljoner kronor. Projektet mellan Horsaryd och Karlskrona står för 18 miljoner kronor av dessa investeringar. Denna satsning är en del av E.ONs största investeringsprogram någonsin i Sverige, där totalt 23 miljarder kronor ska investeras mellan 2024 och 2027. Fokus ligger på att möta kapacitetsutmaningarna, särskilt i elområde 3 och 4.

Ombyggnationen av kraftledningen mellan Horsaryd och Karlskrona beräknas vara färdig under andra kvartalet 2025. Då ska elförsörjningen vara betydligt säkrare för både hushåll och företag i områden som Ekfors, Djupafors, Johannishus, Nättraby Norra och Karlskrona, samtidigt som reservdriften förbättras för Rödeby, Fjärdsjömåla, Bergkvara och Österhult.

– Konsumenterna kommer att märka en stabilare och mer tillförlitlig elförsörjning. Samtidigt får vi bättre möjligheter att hantera den ökande användningen av elbilar och att integrera solpaneler och andra förnybara energikällor i privata bostäder, säger Peter Hjalmar.