Utlysning – Framtidens transportpolitiska beslutsstöd

TEP har för närvarande en planeringsram på 65 miljoner fördelat över åren 2025–2029, varav 6 miljoner är öronmärkta till luftfartsrelaterad FOI med samhällsekonomiskt fokus. Foto: daniel lee/unsplash

Forskningsprogrammet Transportekonomi (TEP) utlyser nu medel till forskning som syftar till att utveckla metoder, modeller och underlag för samhällsekonomiska analyser och trafikprognoser inom hela transportområdet.

Forskningen ska bidra till ökad kunskap om det svenska transportsystemet och hur det kan utvecklas samhällsekonomiskt effektivt i en hållbar och föränderlig värld.

Transportekonomisk forskning syftar till att studera och analysera hur transportsystemet utformas, utvecklas, styrs och används på ett resurseffektivt sätt. Det kan handla om investeringar i ny infrastruktur, underhåll av befintlig infrastruktur, skatter, avgifter, trafikledning, kapacitetstilldelning och regelgivning. Exempel på delområden som omfattas av fältet är trafikprognoser, effektskattningar och samhällsekonomiska nyttokostnadsanalyser (BCA).

Det är möjligt att söka medel inom följande två områden:

  • Metoder och modeller för samhällsekonomisk nyttokostnadsanalys respektive trafikprognoser.
  • Samhällsekonomisk analys av styrmedel och andra politiska åtgärder.

Projektledaren ska vara disputerad inom relevant disciplin och/eller ha dokumenterad forskningserfarenhet samt vara verksam vid ett svenskt universitet, högskola, forskningsinstitut eller myndighet med forskningsuppdrag.

Transportekonomiprogrammet

Under 2025 inleder programmet ett samarbete med Trafikverkets luftfartsportfölj kring forskningsfrågor som berör samhällsekonomisk effektivitet och luftfart.

Om programmet:

Transportekonomiprogrammet är ett myndighetsgemensamt forskningsprogram som finansieras av Trafikverket och Vinnova. Energimyndigheten och Transportstyrelsen deltar som samarbetspartners.

Programmet strävar efter att utveckla metoder, modeller och underlag för samhällsekonomiska analyser och trafikprognoser inom hela transportområdet och svarar för forskning och innovation som motiveras av Trafikverkets uppgifter.

TEP har för närvarande en planeringsram på 65 miljoner fördelat över åren 2025–2029, varav 6 miljoner är öronmärkta till luftfartsrelaterad FOI med samhällsekonomiskt fokus.

Källa: Trafikverket