Kan Finland få två spårbredder? – Planer på nya järnvägsspår i norr

På bron mellan Haparanda och Torneå finns redan ett fyrskenssystem. Bilden togs i maj 2024, då bron reparerades.
Väyläverket
På bron mellan Haparanda och Torneå finns redan ett fyrskenssystem. Bilden togs i maj 2024, då bron reparerades. Väyläverket

Finlands järnvägar har sedan tsartiden använt en spårbredd på 1 524 millimeter. Nu undersöker Väyläverket om det är möjligt att i norra Finland bygga parallella spår med europeisk standardbredd på 1 435 millimeter – utan att överge den nuvarande finländska bredden.

– Väyläverket analyserar just nu vilka förändringar som krävs för att möjliggöra trafik med europeisk spårbredd norr om Uleåborg, säger Pekka Rajala, chef för logistikavdelningen på Väyläverket.

– Vi vill inte ersätta den finländska spårbredden, utan i stället lägga till. Ett alternativ är att bygga extra spår med europeisk bredd bredvid de nuvarande.

Fyrskensspår på samma banvall

En möjlig lösning är så kallad fyrskensspår, där två olika spårbredder samsas på samma banvall. Systemet skulle kunna användas på smala passager som broar.

– Vi undersöker om det går att fästa fyra räler i samma slipers, så att både den finländska och den europeiska spårbredden ryms. Ett sådant system används redan på bron mellan Torneå och Haparanda, säger Rajala.

Det spanska systemet med tre räler är däremot inte aktuellt för Finland.

– Avståndet mellan de två innersta rälerna skulle bli så litet, bara 89 millimeter, att snö och is lätt skulle packas där. Det skulle skapa stora problem under vintern.

Fyrskenssystemet kräver längre slipers för att alla fyra räler ska få plats. Dessa lösningar skulle kunna användas på broar och andra smala avsnitt, medan man på övriga sträckor kan ha separata spår med olika bredd.

Utmaningar vid växlar

Ett hinder för fyrskenssystemet är komplexiteten i växlarna.

– Växlarna i ett fyrskenssystem är tekniskt komplicerade och dyra. De måste också utformas så att bara ett tåg kan passera åt gången, säger Rajala.

– I det fortsatta planeringsarbetet måste vi väga olika alternativ mot varandra för att hitta den mest effektiva lösningen.

Målet är alltså att skapa möjligheter för gränsöverskridande trafik utan att behöva bygga om hela det befintliga järnvägsnätet i norra Finland.

Källa: Väyläverket (Finlands Trafikverk)