Banbrytande NATO-stött projekt ska säkra framtidens internet

Det är vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona som Nato satsar för att ta fram teknik för ett säkrare internet i framtiden. Det är också här som testbädden kommer att utvecklas och demonstreras. Foto: BTH

Ett nytt initiativ, med stöd från NATO, syftar till att stärka säkerheten på internet genom en innovativ tekniklösning. Projektet, som benämns HEIST (Hybrid Space/Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications), fokuserar på att skydda mot digitala avbrott och säkerställa kontinuerlig datatrafik.

Tekniken, som utvecklas av Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och Marine Technology Center of Sweden (MTC), kombinerar undervattenskablar med satellitkommunikation. Detta tillvägagångssätt är avsett att garantera att dataflödet inte störs, även om de djupaste havsbaserade kablarna utsätts för hot.

"Satsningen kommer inte enbart att stärka BTH:s forskningskompetens utan även bidra till Sveriges och våra allierades säkerhet", säger Henric Johnson, professor vid BTH.

Projektet leds av Cornell University i USA och har fått uppmärksamhet på Natos officiella webbplats. HEIST lanserades officiellt i juli och får delvis stöd från Natos program Science for Peace and Security.

I projektet deltar framstående forskare från bland annat Johns Hopkins University, ETH Zürich och Försvarshögskolan, samt representanter från telekomföretag och regeringar från flera Natoländer. Samarbetet betonar vikten av att bygga en mer robust internetinfrastruktur som kan motstå framtida tekniska störningar.

– Nittiofem procent av all kommunikation sker via undervattenskablar. För att kunna bygga ett resilient samhälle så måste vi kunna hantera avbrott i det flödet. Ambitionen är att kunna styra om internet från djuphaven till rymden vid behov, säger Henric Johnson vidare.

– Under de kommande två åren kommer forskarna och industrin att utveckla och demonstrera en testbädd i Karlskrona. Den planerade demonstrationen av testbädden är en del av det pågående arbetet vid Marine Technology Center of Sweden i Karlskrona, som redan spelar en viktig roll som marin innovationshub för både Sverige och Nato. Om projektet lyckas, har företagen uttryckt intresse att skala upp tekniken globalt, säger David Appelberg vid Marine Technology Center of Sweden.

– Vi är stolta över att vara en del av denna viktiga satsning, som inte bara driver fram nya teknologier, utan och också speglar vår förmåga att arbeta i gränslandet mellan civilt och militärt. Givetvis stärker det även Sveriges roll i det internationella forskningssamarbetet, samt visar på BTH:s globala relevans och akademiska excellens, avslutar Henric Johnson.

Källa: Blekinge Tekniska Högskola