Ny fjärrvärmeledning mellan Sundsvall och Alnön sjösätts

På respektive landsida ska man bygga underjordiska kammare där övergången ska ske från den sjöförlagda ledningen till den markförlagda och där den sjöförlagda ledningens expansion tas upp. Foto: fvb

Arbetet med att lägga en ny fjärrvärmeledning mellan Sundsvall och Alnön har nu påbörjats. Den nya ledningen har en dimension på DN 200 och är tillverkad av stål med en ytbeläggning av polyeten. Rören är 16 meter långa och svetsas samman på land till fyra sektioner, vardera cirka 350 meter långa.

– FVB har tillsammans med Sundsvall Energi utrett om den gamla fjärrvärmeledningen till Alnön skulle kunna renoveras, men vi kom fram till att en ny ledning var ett ekonomiskt bättre alternativ, sett över tid, säger Pär Christiansson på FVB, som är projektledare för den nya sjöledningen.

– Vi har valt stål dels för att en stålmantel gör ledningen tyngre vilket bidrar till att den sjunker, dels för att den är mer motståndskraftig mot yttre åverkan. Man har ju inte samma kontroll på en ledning som man sänker på nästan 30 meters djup – vilket det är längs den här sträckan – jämfört med normal förläggning i mark, säger Pär Christiansson.

Sjöförläggningen av ledningen kräver specifika tillstånd och noggrann samordning. Detta omfattar bland annat godkännanden för vattenverksamhet, lotsning vid sjötransporter och avlysning av farleden. Förberedelsearbetet inleddes i maj med tillverkningen av rörsektionerna, som sker några kilometer söder om den slutliga installationsplatsen.

– I samband med svets- och skarvmontaget genomför vi ett omfattande provningsprogram för att säkerställa kvaliteten hos både media- och mantelrörsmontaget. Därefter sjösätts rörsektionerna och i samband med sjösättningen sammanfogas de till två drygt 700 meter långa sektioner, berättar Pär Christiansson.

På både den norra och södra sidan av sjön byggs underjordiska kammare. Här ska övergången från den sjöförlagda till den markförlagda ledningen ske, samtidigt som den sjöförlagda ledningens expansion hanteras. Planen är att den nya fjärrvärmeledningen ska tas i drift under hösten.

– Det skiljer sig från vad vi normalt kommer i kontakt med vid markförläggning och det kräver god framförhållning. Vi har dock utfört fler liknande uppdrag tidigare så vi känner oss trygga i det, säger Pär Christiansson.