Brittiska Downing utökar sin vattenkraftsportfölj med tre svenska anläggningar

Gyttorps vattenkraftverk. Foto: Hagby Kraft:

Downing Renewables & Infrastructure Trust plc (DORE) har meddelat att de kommer att förvärva tre vattenkraftverk i Sverige, inklusive tillhörande vattenreservoarer. Den förväntade årliga genomsnittliga produktionen från dessa anläggningar uppgår till cirka sju gigawattimmar, med potential att öka till 7,5 gigawattimmar efter ytterligare uppgraderingar. Den totala investeringen beräknas uppgå till cirka fem miljoner pund.

DORE har beslutat att utöka sin vattenkraftsportfölj genom förvärv av tre svenska vattenkraftverk: Hagby, Gyttorp och Hammarby. Dessa anläggningar ligger längs Norasjöns flod i Örebro län, inom SE3-prisområdet i Sverige. De tre kraftverken beräknas tillsammans ha en årlig genomsnittsproduktion på cirka sju gigawattimmar, vilket kan öka med ytterligare 0,5 gigawattimmar efter planerade uppgraderingar.

Strategisk expansion i SE3-regionen

Kraftverken Hagby och Gyttorp byggdes ursprungligen 1946 respektive 1952, men genomgick omfattande renoveringar 2007. Hammarby, som byggdes 1982, har nyligen uppgraderats avsevärt. Förvärvet av dessa anläggningar ger DORE en strategisk möjlighet att utöka sin närvaro i SE3-regionen, vilket innebär en viktig geografisk expansion för företaget. Dessutom innebär vattenkraftverkens lagringskapacitet att portföljen kan dra nytta av en attraktiv intäktsprofil, särskilt under vintermånaderna då efterfrågan på el är som högst.

Efter genomförandet av denna transaktion kommer DORE:s vattenkraftsportfölj att bestå av totalt 37 anläggningar, med en prognostiserad årlig genomsnittsproduktion på cirka 222 gigawattimmar.

Kommentar från Downing LLP

– Vi är glada över att utöka vår vattenkraftsportfölj i SE3-regionen i Sverige med tillägget av dessa tre nya vattenkraftverk längs Norasjöns flod, säger Tom Williams, Partner och chef för energi och infrastruktur vid Downing LLP.

Han tillägger att vattenkraft fortsätter att vara en central del av DORE:s investeringsstrategi i Sverige, och genom att integrera dessa anläggningar i portföljen kan företaget dra nytta av kostnadseffektiviseringar samt digitaliserings- och intäktsoptimeringsprogram.

Om Downing Renewables & Infrastructure Trust plc

DORE är en slutet investeringsfond som syftar till att erbjuda investerare en attraktiv och hållbar nivå av inkomster, tillsammans med viss kapitaltillväxt, genom investeringar i en diversifierad portfölj av förnybara energikällor och infrastrukturprojekt i Storbritannien och norra Europa. Företaget har erhållit Londonbörsens Green Economy Mark som erkännande för sitt bidrag till den globala gröna ekonomin.

DORE klassificeras som en hållbar fond med ett kärnmål att påskynda övergången till nettonollutsläpp genom sina investeringar. Företagets strategi, som fokuserar på diversifiering genom geografi, teknik, intäkter och projektstadium, är utformad för att öka intäktsstabiliteten och ge konsekventa inkomster till aktieägarna.

Om Downing

Downing är en kapitalförvaltare som grundades i London 1986. Idag förvaltar företaget tillgångar till ett värde av cirka två miljarder pund under ett brett spektrum av investeringsmandat inom sina fonder, investeringsfonder och skatteffektiva produkter. Som ett certifierat B-företag är Downing inriktat på att skapa en hållbar framtid, med fokus på investeringar inom förnybar energi, infrastruktur, fastigheter och hälsovård.

Downing har cirka 60 medarbetare med en dokumenterad erfarenhet inom sektorn. Sedan 2010 har företaget genomfört mer än 190 investeringar och förvaltar över 890 miljoner pund i tillgångar inom denna sektor.

Källa: Downing Renewables & Infrastructure Trust plc