Åldrande infrastruktur höjer priset på dricksvatten - kan bli fyra gånger dyrare till 2040

VA-taxan i Varberg höjs med 20 procent och i Falkenberg med 10 procent. Foto: pan xiaozhen/unsplash

Vivab, det kommunala bolaget för vatten och avlopp, har beslutat om betydande taxehöjningar för både vatten och avfall i Varberg och Falkenberg. VA-taxan höjs med 20 procent i Varberg och 10 procent i Falkenberg, medan avfallstaxan stiger med 6 procent i båda kommunerna. 

Höjningarna sker i en tid där kostnaderna ökar på bred front. Den gamla infrastrukturen för vatten och avlopp står inför stora utmaningar. Åldrande anläggningar och ledningsnät behöver bytas ut, och det kräver omfattande investeringar. Dessutom växer kommunerna, vilket ytterligare pressar kapaciteten. 

"Vi behöver agera nu för att undvika en vattenkris likt energikrisen. Vinsten med att agera nu blir lägre kostnader på sikt, tryggare leveranser, lägre utsläpp och att vi bibehåller vår infrastruktur för kommande generationer", säger Henrik Petzäll, VD Vivab.

Samtidigt är finansieringen av vatten och avlopp en utmaning. Kommunala VA-bolag som bolaget får inte gå med överskott, vilket innebär att taxorna måste justeras årligen för att täcka kostnaderna.

"Kommunala VA-bolag får inte gå med överskott och kan därför inte bygga upp eget kapital. Ett undantag är att vi vid vissa nyinvesteringar kan fondera pengar till avskrivningar. Konsekvensen av att vi inte kan förstärka bolagets egna kapital gör att taxan behöver följa kostnadsutvecklingen år för år. Det gör också att taxan påverkas kraftigt vid en hög investeringstakt, med ökade ränte- och avskrivningskostnader", säger Patrik Eurenius, ekonomichef Vivab.

Vatten står idag för en relativt liten del av ett hushålls utgifter, omkring 1,4 procent. Men Svenskt Vatten, branschorganisationen för vatten- och avloppsbolag, varnar för att priserna kan komma att fyrdubblas fram till år 2040. Detta beror på de omfattande investeringar som krävs för att möta framtidens behov och klimatförändringarnas konsekvenser.

Sammanfattningsvis står vattensektorn inför stora utmaningar. Att säkra rent vatten och en fungerande avfallshantering blir alltmer kostsamt. Men utan dessa investeringar riskeras samhällskritisk infrastruktur och miljöns framtid.

Källa: VIVAB