Kalixbron vinner Svenska Ljuspriset för Exteriör Ljusdesign

Bron, en central förbindelse över Kalix älv längs E4, utvecklades tidigt i nära samarbete mellan ljusdesigners, bro- och landskapsarkitekter. Foto: Sweco

Ljussättningen av Kalixbron har i år vunnit Svenska Ljuspriset i kategorin Exteriör Ljusdesign. Brons helhetsgestaltning, en viktig länk över Kalix älv längs E4, utvecklades från ett tidigt skede i nära samarbete mellan ljusdesigners, bro- och landskapsarkitekter.

När bron skulle ljussättas ville man skapa en inbjudande port till tätorten och Kalixbron har nu blivit ett landmärke där konstruktiva detaljer som de vackra brovalven framhävs.

– Vi är väldigt glada över att Kalixbron har belönats med Svenska Ljuspriset. Projektet visar hur viktigt det är med en genomtänkt ljusdesign som lyfter fram både landskap och arkitektur. Det är särskilt roligt att ljussättningen har blivit så uppskattad av invånarna. Det här fina resultatet beror till stor del på samarbetet mellan flera olika teknikområden på Sweco. Vi har även samverkat med Trafikverket och haft en aktiv dialog med dem för att uppfylla de höga estetiska och tekniska kraven, säger Ulla Bergström, divisionschef för Sweco Architects.

– Kalixbron är en stadsnära bro så för oss var det viktigt att beakta den estetiska aspekten. Effektbelysningen av brostöden och valven bidrar till den känsla vi ville skapa - en vacker entré till staden. Man kan verkligen uppnå fantastiska effekter när man arbetar med ljus på rätt sätt, säger Peter Viklund, senior projektledare på Trafikverket.

Juryns motivering:

En enastående vacker och gracil ljusskulptur spänner över Kalixälven. Brons arkitektur och ljus är samstämt utmejslade med en precision likt en grafisk skalpell. Under designprocessen har armaturval, positioner, ljusspridningar och ljusnivåer minituöst planerats med hjälp av en kraftfull spelmotor. Ljusdesignen bevarar landskapets höga natur- och kulturvärden och förhöjer möjligheterna till rekreation längs älven efter mörkrets inbrott. Ljussättningen av Kalixbron är stilren, säker och bekräftar devisen "less is more".