Hyllievångsparken i Malmö vinner stadsbyggnadspris

Hyllievångsparken. Foto: Malmö stad

Efter en noggrann bedömning av 39 nominerade projekt har Hyllievångsparken utsetts till vinnare av Malmös stadsbyggnadspris 2024. Parken, som skapats i samarbete mellan Malmö stads fastighets- och gatukontor och landskapsarkitekterna Plot Studio, belönas för sin design och funktion.

Prisutdelningen ägde rum på Lokstallarna i Kirseberg idag. I samband med ceremonin delades även ett hedersomnämnande ut till Malmö Citadellsgymnasium. Skolan, som ritats av Här! Malmö AB och byggts av Malmö stads serviceförvaltning, uppmärksammas för sitt klassiska arkitektoniska uttryck och sitt bidrag till utbildningsmiljön i staden.

- Gemensamt för årets pristagare är att de kommer att besökas och nyttjas av väldigt många Malmöbor i flera generationer framöver, och särskilt av våra yngre Malmöbor. Malmö Citadellsgymnasium är ett välkommet bidrag till Citadellskajen som kommer att skapa liv och rörelse på platsen. Hyllievångsparken har något för alla och vi har stort förtroende för att den även fortsättningsvis kommer att utvecklas med både samtiden och framtiden i åtanke, säger Stefana Hoti (MP), juryordförande för stadsbyggnadspriset.

Juryns motivering för Hyllievångsparken

Hyllievångsparken är Hyllies största gröna vardagsrum. Gestaltningen av parken är stark, robust och hållbar för förändring över tid. Involvering och samskapande med boende, skolor och förskolor i området är en viktig del i parkens utveckling. I parken finns något för alla – vackra promenadstråk, grillplatser, självplock av frukt och blommor och en temalekplats som barnen i området varit med och utformat. Fåglar och insekter har också en självklar plats här och parken är utformad med stor omsorg för deras livsmiljöer. Hyllievångsparken lyckas med konststycket att både stärka den lokala kulturen för de som bor i närområdet och samtidigt utgöra en spännande destination som lockar besökare från hela staden. Här erbjuds kvalitativa livsmiljöer för alla och avstånden mellan Malmöborna blir lite kortare.

b
Finalisten Hyllievångsparken. Foto: Malmö stad
b
Finalisten Hyllievångsparken. Foto: Malmö stad
b
Hyllievångsparken. Foto: Malmö stad
b
Fågelholkar i Hyllievångsparken. Foto: Malmö stad

Juryns motivering för Malmö Citadellsgymnasium

Med genomgående kvalitet i en ny gedigen gymnasieskola manifesteras stadens engagemang för utbildning och framtida generationer. I arbetet med Citadellgymnasiet har detta varit en tydlig målbild för alla inblandade aktörer, vilket också blivit en framgångsfaktor. Skolan har getts ett centralt läge i staden med grannar som Malmöhus fästning, fiskehoddorna och tekniska muséet och med sitt tidlösa, klassiska arkitektoniska uttryck är den en ny pärla längs Citadellskajen. Byggnaden har getts omsorgsfull gestaltning i goda material som kan åldras med värdighet. Invändigt erbjuder gymnasiet fina lärandemiljöer med varierad intensitet och storlek för att passa elevernas olika behov och preferenser. Citadellsgymnasiet är ett ytterligare tillägg i raden av Malmös många välgestaltade skolbyggnader.

b
Finalisten Citadell Foto: Malmö stad
b
Finalisten Citadell Foto: Malmö stad

Källa: Malmö stad