Sweco får i uppdrag att projektera en ny anläggning för dricksvatten i Gävle

Den nya anläggningen kommer att producera cirka 200 liter dricksvatten per sekund. Foto: Getty Images

Gävle och Älvkarleby kommuner ska stärka vattenförsörjningen för sina invånare och Sweco har fått i uppdrag av Gävle vatten AB och Älvkarleby vatten AB att projektera en ny vattenförsörjningsanläggning. Satsningen ska skapa redundans och möjliggöra fortsatt tillväxt i regionen. Ordervärdet är uppskattat till 28 miljoner SEK.

 

Den nya anläggningen kommer att producera cirka 200 liter dricksvatten per sekund och cirka 175 liter tekniskt råvatten per sekund. Tekniskt vatten är råvatten som behandlats betydligt mindre än vatten med livsmedelskvalitet. Det kan exempelvis användas som kylvatten i industrin, klottersanering och snötillverkning. Den stärkta dricksvattenförsörjningen kommer att skapa redundans och ge möjlighet till tillväxt i regionen.

 Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Med en osäker omvärld och växande befolkning är säkerhet och kapacitet prioriterade frågor kopplat till vattenförsörjning i många kommuner just nu. Det känns extra roligt att stötta Gävle och Älvkarlebys satsning där två kommuner samverkar för att säkra en hållbar vattenleverans till invånarna i regionen, säger Martina Söderström, divisionschef Environment & Planning, Sweco.

Swecos uppdrag omfattar detaljprojektering av den nya anläggningen, samt ansvara för att samordna alla parter i projekteringen. Sweco bidrar med en bred kompetens inom flera discipliner, inklusive projekteringsledning, digital projekthantering och hållbar vattenrening.

Projektet startade i augusti 2024 och beräknas vara slutfört i december 2025.