Malmbanan först med nytt signalsystem – första etappen klar

Malmbanan i höjd med Lappberget. Foto: Anna Lindquist, Trafikverket

Sedan den 3 september körs tågtrafiken på sträckan norr om Gällivare och nästan hela vägen till Kiruna, med det nya signalsystemet ERTMS. Att införa ERTMS är en av flera ingående delar när järnvägen utvecklas för att bli mer tillförlitlig och punktlig.

- Nu har det nya signalsystemet, som tidigare bara funnits på Trafikverkets pilotbanor, tagits i bruk på delar av Malmbanan. Därmed får ett av Sveriges viktigaste gods- och resestråk ett smart signalsystem som innebär färre störningar på trafiken och möjligheter att öka kapaciteten på banan, säger Emma Beijer avdelningschef för ERTMS Införande vid Trafikverket.

Inkopplingsarbetet på Malmbanan har pågått sedan den 29 augusti. Under några dagar var trafiken delvis avstängd och under perioden 31 augusti till 3 september har trafiken varit helt avstängd på sträckan. Arbetet med införandet av ERTMS på Malmbanan fortsätter vidare norrut under hösten 2024 och våren 2025.

- Nästa inkoppling sker den 18 september på styrområde Gällivare. Det innebär att trafiken på Malmbanan under hösten kommer att påverkas i perioder, genom inställd eller reducerad trafik som kan innebära längre restider. Resenärer som planerar att resa på Malmbanan under hösten uppmanas att kontrollera med tågbolagen vilka avgångar som kan komma att påverkas, säger Emma Beijer avdelningschef för ERTMS Införande vid Trafikverket.

ERTMS är ett europeiskt standardiserat signalsystem som syftar till att knyta ihop olika länders järnväg och skapa ett sammanhängande järnvägsnät inom Europa för att på så sätt stärka järnvägens konkurrenskraft.

De fel i signalsystemet som orsakade störningar på Ådalsbanan i somras finns inte på Malmbanan. Ådalsbanan är en pilotbana och har därför en senare version av systemet. Felen på Ådalsbanan rättades i slutet av augusti.

Källa: Trafikverket