Fler än hälften av svenska företag har svårt att hitta rätt kompetens inom cybersäkerhet

Under det senaste året upplevde närmare nio av tio av företagsledarna att de upplevde en incident som de delvis kan tillskriva bristande kompetens inom cybersäkerhet. Foto: hannah wei/unsplash

En ny rapport från Fortinet visar att nästan 90 % av organisationerna upplevde cyberintrång det senaste året, delvis på grund av bristande kompetens. 70 % av organisationerna ser ökade cyberrisker som en följd av detta kompetensglapp.

Cirka 4 miljoner yrkesverksamma behövs för att möta efterfrågan inom cybersäkerhet. 70 % av svenska organisationer i rapporten anser att bristen på kompetens ökar deras risker.

87 % av företagsledarna har upplevt incidenter kopplade till bristande kompetens, upp från 84 % året innan. 51 % rapporterar att högre chefer har förlorat sina positioner eller blivit straffade efter cyberattacker. 50 % säger att överträdelser kostade deras företag över 1 miljon dollar förra året.

Trots att 72 % av företagsledarna ser cybersäkerhet som en prioritet, är rekrytering och behållning av cybersäkerhetspersonal en utmaning. Över 70 % har svårt att hitta kandidater med teknikfokuserade certifieringar. 58 % av svenska företag rapporterar svårigheter med att rekrytera och behålla cybersäkerhetsexperter.

Företag breddar rekryteringspooler och sätter upp mångfaldsmål, men anställningar av kvinnor har minskat och anställningar från minoritetsgrupper har förblivit oförändrade. Trots värdet av certifieringar kräver 71 % av organisationerna fortfarande en fyraårig examen.

Källa: Fortinet