– Det är första gången något liknande görs i Sverige. Därför samarbetar vi med experter från USA och Danmark med erfarenheter från liknande uppdrag i New York och Köpenhamn. En nyckelaspekt i projektet är att vi redan från start har ett nära samarbete med staden för att göra åtgärdsplanen så användbar och effektiv som möjligt, säger Henrik Bodin Sköld, expert på översvämningshantering på Ramboll.
Göteborg är särskilt utsatt för stigande havsnivåer, hög frekvens av stormväder och har många dagar med regn och skyfall per år. Risken för översvämningar medför stora konsekvenser för infrastruktur och invånare. De skyfallsåtgärder som planeras utifrån åtgärdsplanerna kommer därför i framtiden att vara en del av en helt ny typ av infrastruktur där multifunktionella grönytor, skyfallsvägar och översvämningsbara zoner kommer att integreras i stadsmiljön.
– En del av lösningen är att få in fler gröna och blå ytor i staden. Det innebär till exempel att man skapar parker, kanaler och dammar som tillsammans fångar upp regnvatten och leder det ut från staden på ett smart sätt som inte medför skador. Samtidigt som staden blir mindre sårbar för skyfall och översvämningar, uppstår fler ekosystemtjänster i och med renare luft, rekreativa ytor att leva i, etcetera, säger Henrik Bodin Sköld.
Åtgärdsplanens metodik har i projektet testats på ett pilotområde i södra Göteborg.