Flera områden i Uddevalla får skärpta krav på framtida VA-lösningar

Uddevalla. Leon Rohrwild/Unsplash
Uddevalla. Leon Rohrwild/Unsplash

Uddevalla kommun ska inom fyra år utreda VA-behovet i flera utpekade områden. Målet är att ta reda på om det krävs kommunalt vatten och avlopp eller om andra lösningar är lämpligare. Det rapporterar Bohuslänningen.

Uddevalla kommun håller på att slutföra arbetet med en ny Vattentjänstplan. I denna ingår en uppdaterad VA-utbyggnadsplan som omfattar flera områden där behovet av kommunalt vatten och avlopp ska utredas mer grundligt. Enligt Bohuslänningen syftar arbetet till att långsiktigt planera kommunens VA-försörjning.

Planen innehåller en tidsgräns på fyra år för att genomföra utredningarna. Kommunen betonar att dessa i sig inte är juridiskt bindande, utan ska ligga till grund för framtida beslut.

Tre nya utredningsområden
Jämfört med tidigare plan har ett nytt område tillkommit – Skredsviks Anneröd, som omfattar cirka 80 hektar och är aktuellt för eventuell industrimark. Enligt utbyggnadsplanen krävs en fördjupad utredning om möjligheten till kommunala VA-tjänster, inklusive dagvattenhantering.

Två tidigare områden, Skaveröd och Södra Munkeby, har omklassificerats till utredningsområden. I Skaveröd finns enskilda vattentäkter som riskerar att påverkas negativt av WC-utsläpp, och området har dessutom visat tecken på bristande tillgång till dricksvatten. Närheten till badplats och känsliga recipienter som Saltkällefjorden bidrar till behovet av en fördjupad utredning.

Södra Munkeby har idag godkända enskilda avloppslösningar, men problem med både kvantitet och kvalitet på dricksvattnet. Området ligger långt från kommunala ledningar och kommunen undersöker nu möjligheten att skapa en lokal lösning för allmän dricksvattenförsörjning.

Flera områden kvar sedan tidigare
Utöver de nya och omklassificerade områdena finns sedan tidigare fem områden som omfattas av utredningskravet: Gorrviken och Lindesnäs, Viken, Klostergård, Södra Rörbäck och Stora Bräcke. Samtliga dessa bedöms ha betydande brister ur hälso- och miljöperspektiv, enligt kommunens dokumentation.

Tidsbegränsningen efter önskemål från invånare
En nyhet i den uppdaterade planen är att alla utredningar ska vara klara inom fyra år. Enligt Bohuslänningen har kommunen tagit intryck av återkommande synpunkter från invånare, som efterlyst tydlighet i tidsplaneringen för VA-frågor i sina bostadsområden.

Effekter återstår att se
Utredningarna innebär inte automatiskt några åtgärder. Enligt kommunens ansvariga krävs först ett ställningstagande till vilken lösning som är lämplig i varje enskilt område. Därefter kan beslut tas om eventuella åtgärder. Denna process kan se olika ut beroende på lokala förutsättningar, och någon exakt tidsplan för åtgärder finns ännu inte.

Förslaget till den nya Vattentjänstplanen har godkänts av kommunstyrelsen och väntas nu tas upp för beslut i kommunfullmäktige den 9 april, enligt Bohuslänningen.

Källa: Bohuslänningen