Så ska Bromölla spåra droger via avloppet

Bromölla testar avloppsvattnet – vill kartlägga narkotikaanvändning Foto: denny muller/unsplash
Bromölla testar avloppsvattnet – vill kartlägga narkotikaanvändning Foto: denny muller/unsplash

För första gången ska Bromölla analysera spår av narkotika i kommunens avloppsvatten. Undersökningen, som inleds i vår, blir ett verktyg för att följa utvecklingen över tid, rapporterar Kristianstadsbladet.

Bromölla kommun genomför under våren sitt första narkotikatest av avloppsvattnet. Testet görs under en 24-timmarsperiod och syftar till att få en uppfattning om förekomsten av narkotika i samhället.

Försöket är en del av kommunens tidigare medborgarlöften, men det planerade testet som skulle genomförts i fjol misslyckades. Enligt kommunens räddningschef sker därför ett nytt försök i år. Det innebär att det här blir den första faktiska analysen i Bromölla.

Årliga tester ska ge jämförbara resultat

Avsikten är att testerna ska upprepas två gånger per år och därefter årligen. På så vis kan kommunen jämföra resultaten över tid och se om användningen av narkotika ökar eller minskar.

Det första provet skickas in för analys innan sommaren, men kommunen vill inte ange exakt tidpunkt för insamlingen. Analyserna görs på prov som samlas in under ett dygn.

Eftersom det handlar om en första mätning förväntas resultatet inte ge en fullständig bild, enligt kommunen. Det initiala testet används i stället som jämförelse med andra kommuner. Det är först efter flera provtagningar som ett mönster kan utläsas, menar ansvariga.

Flera ämnen kan upptäckas i små mängder

Liknande tester har genomförts i andra kommuner i Sverige under flera år. Metoden går ut på att mäta spår av narkotika och läkemedel som passerar genom kroppen och sedan lämnar kroppen via avföring och urin.

I Bromölla kommer bland annat kokain, amfetamin, metamfetamin, ecstasy, heroin och cannabis att mätas. Även vissa läkemedel ingår i analysen. Det är möjligt att upptäcka mycket små mängder, och resultatet redovisas per 1 000 invånare.

Större städer kan i vissa fall dela upp mätningen geografiskt, men Bromölla saknar tekniska förutsättningar för det eftersom hela kommunen är kopplad till samma avloppssystem.

Metoden sprids bland grannkommuner

Initiativet till att använda avloppsanalys som mätverktyg kom ursprungligen från lokal polis. Enligt räddningstjänsten har intresset för metoden ökat, och flera grannkommuner planerar att införa liknande tester.

Kommunens representanter ser testerna som en möjlighet att objektivt mäta förekomst av narkotika i samhället. Det handlar inte om att peka ut individer eller områden, utan att skaffa underlag för långsiktig uppföljning.

Kristianstadsbladet rapporterar att kommunen nu hoppas kunna etablera en kontinuerlig övervakning. Målet är att kunna följa trender över tid snarare än att dra slutsatser av enstaka mätningar.
Källa: Kristianstadsbladet