Varannan inställd pendeltågsavgång i Stockholm beror på fel i spår, växlar eller signalsystem. Det visar statistik från SL, rapporterar Lokaltidningen Mitti. Regionen riktar nu hård kritik mot regeringens prioriteringar.
Totalt 5 060 pendeltågsavgångar har under det senaste halvåret ställts in eller körts med kortare tåg än planerat. Enligt SL beror 51 procent av dessa på fel i räls, växlar, elledningar eller signalsystem – brister som ligger inom Trafikverkets ansvarsområde och utanför SL:s och operatören SJ Stockholmstågs kontroll, enligt Lokaltidningen Mitti.
Ett tydligt exempel inträffade under vintern, då Trafikverket upptäckte 156 sprickor i rälsen söder om Stockholm. Det ledde till hastighetsbegränsningar som påverkade trafiken i flera veckor. I februari var samtliga skador åtgärdade, enligt SL:s pressavdelning.
Politisk kritik mot regeringens satsning
Regionens politiker pekar på bristande resurser till järnvägsunderhåll som en orsak till problemen. När regeringen nyligen presenterade sin infrastrukturbudget föreslogs en femprocentig ökning av anslagen till spårunderhåll – samtidigt som vägunderhållet höjdes med 48 procent.
Det väckte starka reaktioner. Infrastrukturregionrådet Michaela Haga (C) anser att underhållsskulden för järnvägen nonchaleras och menar att det påverkar hela landet, inte bara Stockholm. Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) anser att den föreslagna budgetökningen inte är tillräcklig och varnar för att pendeltågsresenärerna kommer påverkas under lång tid.
Yttre orsaker och vagnbrist
Utöver tekniska fel står så kallade yttre omständigheter för 29 procent av de inställda tågen. Det inkluderar olyckor, spårspring och väderpåverkan. Vagnbrist förklarar ytterligare 12 procent av trafikstörningarna.
Företrädare för regeringspartierna har hänvisat till Trafikverkets begränsade kapacitet, även vid ökade anslag. Men regionledningen i Stockholm anser att det i grunden handlar om prioriteringar.
Källa: Lokaltidningen Mitti