Energimyndigheten har beviljat de två kommunala bolagen Gävle Energi och Gävle Hamn ett ekonomiskt stöd på 2,7 miljoner kronor. Stödet ska användas till en förstudie som ska utreda om det är möjligt att i Gävle fånga in, transportera och mellanlagra koldioxid. Projektet kan komma att sätta Gävleborg på kartan nationellt såväl som internationellt.
Energimyndigheten bedömer att projektet kommer att ge kunskap om det är genomförbart att etablera en fullskalig anläggning för avskiljning och transport av koldioxid från det biobränsleeldade kraftvärmeverket Johannes i Gävle. Därmed kan projektet i förlängningen bidra till att Gävle Energi uppnår negativa utsläpp, det vill säga att man tar bort mer koldioxid från atmosfären än man tillför. Projektet kommer även att undersöka förutsättningarna för ett samarbetskluster i regionen kring mellanlagring och transport av koldioxid via Gävle Hamn.
BECCS kallas tekniken och står för Bio Energy Carbon Capture and Storage. Tekniken används för att fånga in koldioxid efter förbränning av biobränslen för att sedan komprimera koldioxiden till flytande form och slutligen lagra den under jord.
– BECCS är en ny teknik. Det ska därför bli oerhört intressant att göra den här förstudien. Vi hoppas att den ska leda till en långsiktigt hållbar lösning som ska bidra till negativa koldioxidutsläpp och att vi därmed bidrar till att nå Sveriges mål om nettonollutsläpp senast år 2045, säger Linn Kihlström som är affärsområdeschef för energiproduktion på Gävle Energi.
Vid en eventuell framtida investering i en fullskalig anläggning bedöms cirka 110 000 ton biogen koldioxid per år kunna avskiljas från Johannes kraftvärmeverk.
– Den gröna omställningen pågår för fullt ute hos regionens industri och Gävle Hamn vill vara en möjliggörare för aktörer i regionen som arbetar mot nationella klimatmål. Att vara del i det här projektet känns extra roligt om vi därmed kan bidra till att vårt systerbolag når minusutsläpp. Och lyckas vi skapa ett regionalt samarbetskluster, kan det i förlängningen bidra till att hela vår exporttunga region blir en koldioxidsänka, säger Linda Astner, hållbarhetschef i Gävle Hamn.