Dåliga vägar i kommunerna hindrar företagsklimatet enligt årets Lokala Företagsklimatundersökning. Upprustning av kommunala vägar är nu högt prioriterat av företag. Enligt infrastrukturexperten Nils Paul är det tydligt att situationen måste förbättras.
Bristerna i infrastrukturen är det enda området i undersökningen som får lägre betyg jämfört med föregående år. Dessutom pekar företag på underhåll av lokala vägar som en viktig åtgärd för att förbättra företagsklimatet.
En annan rapport, Företagens Regionala Utveckling 2024, visar att 17 procent av företagen ser infrastrukturbrister som en stor tillväxthämsko, en ökning med över fem procent på ett år. Medan Trafikverket ansvarar för stora vägar som europavägar och riksvägar, är det ofta kommunerna som ansvarar för mindre vägar, särskilt i tätorter. Nils Paul framhåller att bristande underhåll av dessa vägar ofta skapar problem för små och medelstora företag.
– Mycket av den framkomlighetsproblematik som finns idag grundar sig i dåliga kommunala vägar, framför allt i tätorter, säger han.
Situationen verkar vara mest akut i Jämtland och Kalmar. Enligt Lokalt Företagsklimatundersökningen får infrastrukturen där betyget 2,5 på en sexgradig skala. Samtidigt upplever ungefär 30 procent av företagen i dessa län infrastrukturen som ett hinder för tillväxt.
– Generellt kan man säga att vi har en problematik med vägunderhållet i hela landet, men det sticker i vissa delar, till exempel mellersta Norrland och Kalmar län, säger Nils Paul.
Han anser att det finns två primära orsaker till att företag alltmer upplever de dåliga vägarna som ett problem. För det första beror det på ett långvarigt försummat underhållsarbete, vilket resulterat i att många vägar är i dåligt skick och påverkar företagens vardag. För det andra har frågan fått ökad uppmärksamhet de senaste åren.
Nils Paul anser att det finns många åtgärder som kan vidtas på kommunal nivå för att förbättra situationen för företagen. Utöver att effektivt laga potthål och andra vägbrister ser han en ökad framförhållning och bättre kommunikation med företagen som avgörande åtgärder.
– Om en kommun till exempel ska göra om beläggningen på en väg kan man titta på om avloppssystemet eller något annat i gatumiljön också ska åtgärdas samtidigt, så att man inte stänger av vägar mer än nödvändigt, avslutar han.
Källa: Svenskt näringsliv